BREAKING NEWS

Monday, 19 March 2018

ငါးရဲ႕အဆီကို စားသံုးရင္ ရင္သားကင္ဆာ ျဖစ္ပြားမႈကုိ ေလ်ာ့ခ်ေပးႏုိင္



တူနာငါးဆုိတဲ့ ငါးမည္းလုံး၊ ဆာမြန္ငါးနဲ႔ ဆာအင္းဆုိတဲ့ ငါးေသတၱာငါးေတြကုိ တစ္ပတ္မွာ တစ္ႀကိမ္ ဒါမွမဟုတ္ ႏွစ္ႀကိမ္ေလာက္ စားသုံးပါက ရင္သားကင္ဆာ ျဖစ္ပြားမႈကုိ ေလ်ာ့ခ်ေပးႏုိင္တာကုိ ၿဗိတိသွ် ေဆးပညာဂ်ာနယ္ BMJ မွာ ေဖာ္ျပခဲ့ပါတယ္။

အဆုိပါ သုေတသနျပဳခ်က္ဟာ တ႐ုတ္ႏုိင္ငံကုိ အေျချပဳၿပီး အေမရိကန္ ျပည္ေထာင္စု၊ ဥေရာပနဲ႔ အာရွႏုိင္ငံေတြမွာ ေနထုိင္ၾကတဲ့ ေစတနာအေလ်ာက္ ပါဝင္ကူညီေပးၾကတဲ့ လူေပါင္း (၈) သိန္းေက်ာ္ရဲ႕ ေန႔စဥ္စားသုံးမႈ အေလ့အထမ်ားကုိ အေျခခံၿပီး ထုတ္ျပန္ထားတဲ့ သုေတသနျပဳ ေတြ႕ရွိခ်က္ေပါင္း (၂၆) ခုကုိ ၿခံဳငုံသုံးသပ္ကာ ေဖာ္ထုတ္ တင္ျပထားျခင္း ျဖစ္တယ္လုိ႔ ဆုိပါတယ္။

ငါးမ်ားမွရရွိတဲ့ အဆီမွာ လူရဲ႕ ေသြးထဲမွာ ကုိလက္စထေရာ ျဖစ္ေပၚမႈကုိ အားမေပးတဲ့ အဆီတစ္မ်ိဳးျဖစ္တဲ့ အင္သရီးေပါ့လီယန္ဆယ့္ရွေရးတစ္ ဖက္တီးအက္စစ္ (cn-3 Polyunsaturated Fally Acid) ဒါမွမဟုတ္ n-3 PUF As လုိ႔ေခၚတဲ့ အဆီမ်ား အေျမာက္အမ်ား ပါဝင္ေနတယ္လုိ႔ ဆုိပါတယ္။ အဆုိပါ n-3 PUFAS ကုိ ငါးမ်ား၊ အေစ့၊ အဆံမ်ားနဲ႔ ဟင္းရြက္ဆီေတြမွာ အမ်ားဆုံး ေတြ႕ရတယ္လုိ႔ သတင္းမွာ ေဖာ္ျပထားပါတယ္။ သုေတသနျပဳခ်က္အရ n-3 PUFAS ပါတဲ့ အစားအစာမ်ားကုိ စားသုံးတဲ့သူက အဆုိပါ အစားအစာမ်ားကုိ စားသုံးမႈ မျပဳသူေတြထက္ ရင္သားကင္ဆာ ျဖစ္ေပၚမႈ အႏၲရာယ္ကုိ ၁၄ ရာခုိင္ႏႈန္းေလာက္ ေလ်ာ့ခ်ေပးႏုိင္ေၾကာင္း ေတြ႕ရွိရတယ္လုိ႔ ဆုိပါတယ္။

Credit: myfood

Share this:

Post a Comment

 
Copyright © 2014 ေရႊျမန္မာ. Designed by OddThemes