ေသြးတြင္းမွာ ကိုလက္စေရာေတြ မ်ားလာပါက ျပင္းထန္တဲ့ ႏွလံုးေသြးေၾကာျပႆနာေတြကို ျဖစ္ေစႏိုင္တဲ့အတြက္ ကိုလက္စေရာမတက္ေအာင္ ထိန္းခ်ဳပ္မႈေတြလုပ္ဖို႔ လိုအပ္ပါတယ္။
ဒါေၾကာင့္ က်န္းမာေရးနဲ႔ ညီၫြတ္တဲ့ လူေနမႈပံုစံမ်ိဳး လိုအပ္ပါတယ္။ အဆီ အသင့္အတင့္သာ စားသံုးၿပီး မေကာင္းတဲ့ ကိုလက္စေရာေတြကို ေသြးတြင္းကေန ေမာင္းထုတ္ေပးမယ့္ အစားအစာေတြ စားသံုးပါ။
1. ၾကက္သြန္ျဖဴႏွင့္ သံပရာသီး
ပထမဆံုးအေနနဲ႔ ၾကက္သြန္ျဖဴအစိမ္းနဲ႔ သံပရာရည္တို႔မွာ ကၽြႏု္ပ္တို႔ ေသြးေၾကာအတြင္း စုေဝးေနတဲ့အဆီေတြကို ဖယ္ရွားေပးႏုိင္တဲ့ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ေတြ ပါဝင္ပါတယ္။ ဒီႏွစ္မ်ိဳးက ေသြးကို သန္႔စင္ေပးၿပီး အလြန္အမင္း ေရာင္ရမ္းျခင္းေၾကာင့္ ျဖစ္တဲ့ျပႆနာေတြကိုလည္း ကာကြယ္ေပးပါတယ္။
>> ပါဝင္ပစၥည္း
• ၾကက္သြန္ျဖဴ အစိမ္းတစ္တက္
• သံပရာသီးရည္ (သံပရာသီးတစ္ျခမ္း)
>> ျပဳလုပ္နည္း
ၾကက္သြန္ျဖဴ အစိမ္းတစ္တက္ကို ႀကိတ္ေခ်ၿပီး သံပရာရည္ႏွင့္ ေရာပါ။
>> ေသာက္သံုးနည္း
ၾကက္သြန္ျဖဴနဲ႔ သံပရာရည္ အေရာကို မနက္ႏိုးႏိုးခ်င္း ဘာမွမစားမီ အနည္းဆံုး 3 ပတ္ၾကာေအာင္ ေသာက္ပါ။
2. ဝိုင္ႏွင့္ နံနံပင္
ဝိုင္နီနဲ႔ နံနံပင္ ကုထံုးက ေသြးတြင္းကိုလက္စေရာေတြကို ေလ်ာ့က်ေစတဲ့ ေရွးေဟာင္းကုထံုးတစ္မ်ိဳး ျဖစ္ပါတယ္။ ဒီထဲမွာ ပါဝင္တဲ့ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ေတြက ေသြးေၾကာမ်ားအတြင္း အဆီေတြျဖစ္တည္မႈကို ဟန္႔တားေပးျခင္းအားျဖင့္ ေသြးေၾကာပိတ္ျခင္းနဲ႔ ေသြးတိုးျခင္းတို႔ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးပါတယ္။
>> ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• ဝုိင္နီ 2 ခြက္ (400 ml)
• နံနံပင္ ႀကိတ္ရည္ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း 3 ဇြန္း (30 g)
>> ျပဳလုပ္နည္း
• ပထမဆံုး ဝိုင္နီကို ပုလင္း (သို႔) ဖန္ဘူးထဲ ေလာင္းထည့္ပါ။ ၿပီးေနာက္ နံနံပင္ႀကိတ္ရည္ ထည့္ပါ။
• ဒီအေရာကို 12 ရက္ေလာက္ ထားထားၿပီးမွ ေသာက္သံုးပါ။
>> ေသာက္သံုးနည္း
• အစာ မစားမီ ခြက္တစ္ခြက္ (100 ml) ေသာက္ပါ။
• 2 ပတ္ၾကာ ဆက္ေသာက္ပါ။
3. သခြားသီးႏွင့္ မာလကာသီး
လတ္ဆတ္တဲ့ သခြားသီးနဲ႔ မာလကာသီးေဖ်ာ္ရည္က ခႏၶာကိုယ္အတြင္းရွိ အညစ္အေၾကးေတြကို စြန္႔ထုတ္ေပးတဲ့ အဂၤါေတြကို လႈံ႕ေဆာ္ေပးၿပီး မေကာင္းတဲ့ ကိုလက္စေရာေတြကို ဖယ္ရွားေပးပါတယ္။
အမွ်င္ဓာတ္နဲ႔ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ေတြ ၾကြယ္ဝစြာ ပါဝင္ၿပီး အူကေနၿပီး အဆီေတြ စုပ္ယူမႈကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။
>> ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• သခြားသီးတစ္ဝက္
• မာလကာသီး 2 လံုး
• ေရခြက္တစ္ဝက္ (100 ml)
>> ျပဳလုပ္နည္း
• ပါဝင္ပစၥည္းမ်ားကို လွီးျဖတ္ၿပီး ေရႏွင့္ ေရာေမႊပါ။
• မိနစ္ အနည္းငယ္ၾကာေအာင္ ေမႊေပးၿပီး ခ်က္ခ်င္းေသာက္ပါ။
>> ေသာက္သံုးနည္း
• မနက္ေစာေစာ ဘာမွမစားမီ ဒီအရည္ကို ေသာက္သံုးပါ။ အနည္းဆံုး တစ္ပတ္ကို 3 ႀကိမ္ ေသာက္ပါ။
4. နာနတ္သီးခ်င္းရည္
နာနာသီးနဲ႔ ခ်င္းရည္မွာ ပါဝင္တဲ့ ဆီးသြားေစတဲ့အစြမ္းနဲ႔ အဆိပ္အေတာက္မ်ားကို ဖယ္ရွားေပးႏိုင္စြမ္းက ဇီဝကမၼျဖစ္စဥ္ကို လႈံ႕ေဆာ္ေပးၿပီး ေသြးေၾကာထဲမွာ အဆီေတြ စုပ္ယူႏိုင္ႏႈန္းကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။ ဒီဂုဏ္သတၱိေတြက ခႏၶာကိုယ္အတြင္းမွာ အရည္ေတြ စုပံုေနျခင္းေၾကာင့္ျဖစ္တဲ့ ေရာင္ရမ္းျခင္းကို တိုက္ဖ်က္ေပးပါတယ္။ ဒီထဲမွာ အေရးႀကီးတဲ့ အက်ိဳးေက်းဇူးတစ္ခုကေတာ့ ေသြးတိုးေရာဂါ ျဖစ္ႏိုင္ေျခကို ေလွ်ာ့ခ်ေပးပါတယ္။
>> ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• အခြံပါ နာနတ္သီး 3 စိတ္
• ေရ 3 ခြက္ (600 ml)
• ႀကိတ္ေခ်ထားေသာ ခ်င္းစားပြဲတင္ဇြန္း 1 ဇြန္း (10 g)
>> ျပဳလုပ္နည္း
• နာနတ္သီးမ်ားကို အခြံမခြာဘဲ အတံုးေသးေသးေလးမ်ား တံုးၿပီး ေရႏွင့္ ေရာက်ိဳပါ။
• ဆူလာေသာအခါ မီးဖိုေပၚမွခ်ၿပီး ႀကိတ္ထားေသာခ်င္းမ်ား ထည့္ပါ။
• ေသာက္သံုးရန္ သင့္ေတာ္ေသာအပူခ်ိန္ ေရာက္ေအာင္ထားထားပါ။
>> ေသာက္သံုးနည္း
• အစာမစားမီ 1 ခြက္ေသာက္ပါ။ တစ္ေန႔ 3 ႀကိမ္ ေသာက္သံုးပါ။
• တစ္ပတ္လွ်င္ အနည္းဆံုး 3 ႀကိမ္ ေသာက္သံုးေပးပါ။
5. ႏွမ္း၊ ပန္းသီးႏွင့္ အုတ္ဂ်ံဳ
ႏွမ္းလက္ဖက္ရည္၊ ပန္းသီး၊ အုတ္ဂ်ံဳတို႔ျဖင့္ ျပဳလုပ္ထားတဲ့ ေဖ်ာ္ရည္ဟာဆိုရင္ ေသြးတြင္းကိုလက္စေရာနဲ႔ Triglyceride အဆီေတြကို က်ေစျခင္းအားျဖင့္ ေသြးေၾကာေတြကို သန္႔စင္ေပးပါတယ္။ ဒီအစားအစာေတြမွာ အမွ်င္ဓာတ္၊ ဗီတာမင္နဲ႔ သတၱဳဓာတ္ေတြ ၾကြယ္ဝစြာ ပါဝင္ၿပီး အစာေခ်အား ေကာင္းေစကာ ႏွလံုးေသြးေၾကာ က်န္းမာေရးအတြက္လည္း အေထာက္အကူျပဳပါတယ္။
>> ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• ႏွမ္း စားပြဲတင္ဇြန္း 1 ဇြန္း (10 g)
• ေရ 1 ခြက္ (200 ml)
• ပန္းသီးစိမ္းတစ္လံုး
• အုတ္ဂ်ံဳ စားပြဲတင္ဇြန္း 2 ဇြန္း (20 g)
>> ျပဳလုပ္နည္း
• ႏွမ္း စားပြဲတင္ဇြန္း 1 ဇြန္းကို ေရေႏြးဆူဆူတစ္ခြက္ထဲ ထည့္ၿပီး တစ္ညလံုးထားထားပါ။
• ေနာက္ေန႔မနက္တြင္ အရည္အဖတ္ သတ္သတ္ခြဲလိုက္ၿပီး အရည္ေတြကို သစ္သီးေဖ်ာ္စက္ထဲ ထည့္ပါ။ ပန္္းသီးစိမ္း၊ အုတ္ဂ်ံဳတို႔ပါ ထည့္ပါ။ ေကာင္းေကာင္း ေရာေႏွာသြားသည္အထိ ေရာေမႊပါ။
>> ေသာက္သံုးနည္း
• မနက္ေစာေစာ ဘာမွမစားမီ ဒီအရည္ကို ေသာက္ပါ။ အရည္ေသာက္ၿပီး မိနစ္ 30 ၾကာမွ မနက္စာ စားပါ။
• 3 ပတ္ ဆက္တိုက္ ေသာက္သံုးေပးပါ။
Credit: Dr. Mya Myo Myo Swe (drmyanmar)
Post a Comment