အရာရာတိုင္းကို သြက္သြက္လက္လက္ အားသြန္ခြန္စိုက္ ၿပဳလုပ္ေနရတဲ့ ေခတ္ႀကီးမွာေနထိုင္ေနရတာေႀကာင့္ အစာစားခ်ိန္ေတာင္မွ တေန႕တာရဲ႕ သတ္မွတ္ထားတဲ့အစီအစဥ္တစ္ခုျဖစ္ေနပါတယ္။ ဘာပဲလုပ္စရာရွိေနပါေစ အစားအစာကိုေတာင္မွ ေသေသခ်ာခ်ာ အရသာခံၿပီး မစားႏိုင္ႀကပါဘူး။ ထိုကဲ့သို႕ အမွတ္တမဲ့ၿပဳလုပ္လုိက္မိတဲ့ အၿပဳအမူအခ်ိဳ႕ဟာ မိမိရဲ႕က်န္းမာေရးကိုပါ သြားၿပီးထိခိုက္ႏုိင္တာေႀကာင့္ အစာစားၿပီးခ်ိန္ လံုး၀မၿပဳလုပ္သင့္တဲ့ အရာမ်ားကို ေဖာ္ျပေပးလိုက္ရပါတယ္။
၁။ ခါးပတ္ႀကိဳးေျဖေလ်ာ႕ျခင္း
အစာအမ်ားႀကီးစားၿပီးေနာက္ ဗိုက္တစ္လာတာေႀကာင့္ ခါးပတ္ႀကိဳးကို ေျဖေလ်ာ့လုိက္ျခင္းသည္ ေနသာထုိင္သာရွိသြားေစမွာျဖစ္ေပမယ့္လည္း အစာေျခစနစ္ကိုေတာ့ ျပႆနာေတြျဖစ္ေပၚလာေစႏိုင္ပါတယ္။ အူလိမ္သြားေစႏိုင္ၿပီး အစာအမ်ားႀကီးစားမိေစႏိုင္ပါတယ္။
၂။ အိပ္စက္ျခင္း
အိပ္ေပ်ာ္ေနခ်ိန္မွာ အစာေျခဖ်က္ႏုိင္စြမ္းနည္းပါးႏုိင္ရံုသာမက အစာစားၿပီး တေရးတေမာအိပ္ရာမွ ႏုိးထလာသည့္အခါ လူသည္လည္း ေနထုိင္လို႕ေကာင္းမည္မဟုတ္ေပ။
၃။ ေဆးလိပ္ေသာက္ျခင္း
တစ္လိပ္ျဖစ္ျဖစ္ ဆယ္လိပ္ျဖစ္ျဖစ္ ေဆးလိပ္ေသာက္ျခင္းသည္ က်န္းမာေရးကိုထိခိုက္ေစႏုိင္တာေႀကာင့္ အစာစားၿပီးခ်ိန္ျဖစ္ေစ ပံုမွန္ခ်ိန္ျဖစ္ေစ လံုး၀မေသာက္သံုးပါႏွင့္။
၄။ ေရခ်ိဳးျခင္း
ေရခ်ိဳးေနခ်ိန္တြင္ အစာအိမ္အတြင္း ေသြးစီးဆင္းျခင္းထက္ အျခားအစိတ္အပိုင္းမ်ားသို႕ ေရာက္သြားႏုိင္တာေႀကာင့္ အစာစားၿပီး ေရခ်ိဳးျခင္းသည္ အစာေျခဖ်က္ျခင္းကို အေထာက္အကူမျဖစ္ေစပါဘူး။
၅။ သစ္သီးစားျခင္း
သစ္သီးမ်ားသည္ အစာေျခဖ်က္ႏုိင္စြမ္း ျမန္ဆန္လွတာေႀကာင့္ အစာစားၿပီးၿပီးခ်င္း သစ္သီးစားျခင္းသည္ အျခားအစာေျခဖ်က္ျခင္းကို အေႏွာင့္အယွက္ျဖစ္ေစႏုိင္ပါတယ္။
၆။ ေရေႏြးႀကမ္းေသာက္ျခင္း
လက္ဖက္ေျခာက္မ်ားမွ အက္စစ္သည္ အစာရွိပရိုတင္းမ်ားကို တင္းမာသြားေစၿပီး အစာေျခဖ်က္ရန္အခက္အခဲျဖစ္ေစႏုိင္ပါတယ္။ ဒါေႀကာင့္ အစာမစားခင္ႏွင့္ အစာစားၿပီးခ်ိန္ေသာက္သံုးျခင္းမွ ေရွာင္ရွားေပးပါ။
၇။ ခ်က္ျခင္းလမ္းေလွ်ာက္ျခင္း
ထမင္းစားခ်ိန္ၿပီး ခ်က္ျခင္းလမ္းေလွ်ာက္ေပးျခင္းသည္ ကယ္လိုရီေလာင္ကၽြမ္းရန္အေထာက္အကူျဖစ္ေစႏိုင္ေသာ္လည္း အစာစားၿပီး ကိုယ္လက္လႈပ္ရွားျခင္းသည္ အစာမေႀကမႈကို ျဖစ္ေပၚေစႏိုင္ပါတယ္။
၈။ ေရေအးေသာက္ျခင္း
ေရေအးသည္ အာဟာရဓာတ္မ်ားကိုစုပ္ယူျခင္းႏွင့္ အညစ္အေႀကးမ်ားကို သီးသန္႕ခြဲျခားျခင္းဆိုင္ရာ ျပႆနာမ်ားျဖစ္ေပၚေစႏိုင္သည့္အတြက္ ရိုးရိုးေရကိုသာ ေသာက္သံုးေပးပါ။
Credit: mystyle
Post a Comment